„Да държиш и да съдържаш (Holding and Containing): особености на обектните отношения при Уиникот“ – лекция на Джан Абрам, Великобритания

Българско психоаналитично общество има удоволствието да Ви покани на лекцията „Да държиш и да съдържаш (Holding and Containing): особености на обектните отношения при Уиникот“ на един от водещите съвременни изследователи на Уиникот със свой собствен принос към неговото концептуално наследство, британския психоаналитик д-р Джан Абрам.

Дата, час: 30 юни 2023 г., 18.00 – 20.00 ч.

Начин на провеждане: на живо

Място: Арменски културен дом, бул. „Тодор Александров“ 31, София

За лектора:

Джан Абрам, PhD е обучаващ и супервизиращ аналитик на Британското психоаналитично общество и работи в частна практика в Лондон. Тя е гост-професор по психоанализа в Юнивърсити колидж, Лондон (UCL) и вицепрезидент, отговарящ за годишните конференции на Европейската психоаналитична федерация (EPF). Тя е и новоизбраният президент на EPF с начало на мандата през месец март 2024 г.

Джан Абрам е гост-лектор и супервизор към Клиниката „Тависток“, Лондон. През 2016 г. е гост-лектор в Университета на Киото, Япония, където пребивава по време на творческия си отпуск.

Публикувала е няколко книги и статии, сред които: „Езикът на Уиникот“, издадена за първи път през 1996 г. и отличена с приза „Изключителна академична книга“ за 1997 г. Второто издание на книгата (2007 г.)[1] е преведено на няколко езика и е обявено за „Класическа книга“ от Psychoanalytic Electronic Publishing (PEP). Също така е автор и на „Доналд Уиникот днес“,[2] издадена от New Library of Psychoanalysis и номинирана за наградата „Градива“. През 2018 г., в съавторство с Робърт Д. Хиншелууд публикува „Клиничните парадигми на Мелани Клайн и Доналд Уиникот: сравнения и диалози“[3] от издателство Routledge.

Наскоро излезе от печат „Оцеляващият обект: клинични есета за психичното оцеляване“,[4] издание на New Library of Psychoanalysis, Routledge (2022 г.), а през лятото на 2023 г., предстои премиерата на втората й книга в съавторство с Робърт Д. Хиншелууд, „Клиничните парадигми на Доналд Уиникот и Уилфред Бион: сравнения и диалози“.[5]

За повече информация: www.janabram.com

За темата

Като продължение на предишната ми работа върху Уиникот от 1996 г., тази статия изследва значението на „държане“ (holding) и „съдържане“ (containing) във връзка с особеностите на теорията на обектните отношения на Уиникот. Концепцията за „държане“ се отнася до психичната работа на „средата-майка“, докато „съдържане“, както предлагам тук, е аспект на „държане“, който изразява способността на майката психически да оцелее като „обекта-майка“ по време на една много ранна фаза от развитието на бебето. Докато в британската традиция названието „теории на обектните отношения“ е запазено за психоаналитичните автори най-силно повлияни от Мелани Клайн, в това есе очертавам приноса на Уиникот за еволюцията на неговата специфична теория за обектните отношения, в контекста на основните му теоретични постижения: ситуацията среда – индивид, преходните явления и ползването на обект (Абрам 2008). Опитвам се да покажа как концепциите за „държане“ и „сдържане“ са възникнали от наблюденията на Фройд върху решаващата роля на майката за развиващата се психика на бебето. Макар и ролята на бащата да е също толкова важна за психиката на бебето, именно майката е тази, която ще улесни неговата позиция във връзката с нейното бебе. Доразвивайки най-късните разработки на Уиникот върху „ползването на обекта“, аз твърдя, че от самото начало на живота психичното оцеляване-на-обекта е най-решаващото събитие за психичното здраве, в сърцевината на отношението родител-бебе. Развиващият се интрапсихичен, субективен, оцеляващ обект, ще става потенциално все по-силен в контекста на аналитичната ситуация, в която аналитикът е в състояние да поддържа психичното оцеляване-на-обекта.

Условия за участие

Лекцията в петък е отворена за широк кръг заинтересовани с изявен интерес и разбиране на принципите на психоанализата.

Работен език

Материалите за лекцията ще бъдат преведени на български език, ще бъде осигурен и консекутивен превод на дискусията от английски на български и обратно.

Регистрация и такса участие

Всички участници е нужно предварително да се регистрират и да заплатят своята такса участие. Тъй като местата за участие са ограничени е препоръчителна ранна регистрация. Не е възможна регистрация и/или заплащане на място.

За да се регистрирате:

  • Попълнете онлайн заявка на: https://forms.gle/W2M2aT7xTWp7S4o17
  • Заплатете своята такса участие от 50 лв. на посочената по-долу банкова сметка.

Възможност за намаление за студенти: БПО е асоциация с нестопанска цел, регистрирана в обществена полза и ние разчитаме на приходите от събития, за да продължим работата си. Въпреки това разбираме, че настоящата икономическа ситуация може да бъде пречка пред желанието за участие в събитието ни.  Предлагаме на студентите от ВУЗ, които искат да се включат, но таксата е прекалено висока за тях в момента, да пишат до marina.angelova.p@gmail.com със заявка за намалена такса за посещение.

Заплащането става единствено чрез банков превод. След попълване на онлайн регистрационна форма е нужно да се преведе сумата до 28.06.2023 г. включително по следната сметка:

Сдружение Българско психоаналитично общество
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG13FINV915010E0366751
Основание за плащане: Семинар Джан Абрам и трите Ви имена

След регистрация и получаване на таксата ще Ви бъде изпратено потвърждение.    

При въпроси и трудности с регистрацията можете да се свържете с Марина Ангелова на e-mail: marina.angelova.p@gmail.com и телефон 0898712842.


[1] Abram, J. (2007) The Language of Winnicott: a dictionary of Winnicott’s use of words (2nd edition). Karnac Books

[2] Abram, J. ed (2013) Donald Winnicott Today. New Library of Psycho-Analysis, Routledge

[3] Abram, J. & Hinshelwood, R.D. (2018) The Clinical Paradigms of Melanie Klein and Donald Winnicott: comparisons and dialogues. Karnac Books

[4] Abram, J. (2022) The surviving object: clinical essays on psychic survival. Routledge

[5] Abram, J. & Hinshelwood, R.D. (2023) The Clinical Paradigms of Donald Winnicott and Wilfred Bion: comparisons and dialogues. Routledge