Премиера на книгата “ От „Ла страда“ до „Часовете“. От страдащите до независимите женски образи в киното.“

Издателство „Колибри“, съвместно с Българско психоаналитично общество ви кани на премиерата на книгата „От „Ла страда“ до „Часовете“. От страдащите до независимите женски образи в киното.“ под редакцията на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер.

Премиерата ще се състои на 6 април 2023 г. от 19.00 ч. в Каза Либри (София, ул. „Цар Асен“ №64).

В този сборник участват някои от най-сериозните автори в света на филмовата психоанализа – проф. Андреа Сабадини, проф. Цвибел и Лаура Мълви и др. От българска страна тя включва текстове на членовете на БПО Надя Кожухарова и д-р Светлозар Василев, които ще бъдат сред дискутантите на събитието, заедно със съставителите и известните немски психоаналитици проф. Герд Рудолф и Мештилд Неисес (също автор на глава в сборника). Ще има и представител от наша страна.

Модератор: Захари Карабашлиев

Ето какво споделя за книгата Вивиан Праматароф в предговора:

„Тази книга е едно естествено продължение на изданията през последните години на тема кино и психоанализа. През 2019 г. Светлозар Василев публикува в издателство „Колибри“ своята монография „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“. За първи път българската публика се запозна с метода Анализ на зрителското преживяване въз основа на критичен прочит на няколко десетки филма, цитирани в тази великолепна книга. Една година по-късно, в 2020г., монографията на Андреас Хамбургер „Филмова психоанализа. Несъзнаваното в киното/Киното в несъзнаваното“ беше издадена от НБУ Прес на български език. Преводачите Христо Тодоров и Виолета Вичева, въпреки нелеката задача да превеждат един толкова труден и специфичен текст, се справиха отлично. Повече от 400 филмови анализи радват своите читатели от две години насам.

Любителите на киното и психоанализата държат в ръцете си третата книга на тази тема. Тя е сборник с 30 филма, анализирани от едни от най добрите в света филмови аналитици. За нас, като съставители, беше голяма чест да се включат автори като Лора Мълви, Андреа Сабатини, Ралф Цвибел и гореспоменатите утвърдени български филмови аналитици Надя Кожухарова и Светлозар Василев, както и много други високо ценени автори.

Като редактор на тази книга съм очарована колко прецизно и същевременно пластично преводачите, отново Тодоров и Вичева, са се справили с текста и многото авторови стилове. Неоценима професионална помощ в редакцията ми оказаха Надя Кожухарова и Светлозар Василев, на които изказвам моята голяма благодарност за тяхната работа и всеотдайност.“

Книгата беше издадена от Спрингер на немски език, а предстои да бъде публикувана и от Рутлидж на английски по-късно тази година.