Бруно Клавие, Семейните фантоми. "Сега въздухът е тъй изпълнен с фантоми, че човек не знае как да ги избегне." Фауст

Премиера на книга „Семейните фантоми“


(Събитие от Colibri Books)
 
На 30 юни в 18:30 ч. в Casa Libri ще бъде представена книгата „Семейните фантоми“ на Бруно Клавие. На събитието ще присъства и председателят на БПО д-р Светлозар Василев, който е автор на предговора и редактор на книгата.
 
„Семейните фантоми“ е клинично ориентирана и обсъжда предаването на травмата в поколенията. Тя е авторски принос към традицията, поставена през първата половина на ХХ век от Шандор Ференци, Абрахам и Тьорок (Кора и Ядро), Ан Щютценбергер (Синдромът на предците), и продължена до днес от други по-съвременни автори.
 
Публикацията ѝ на български език е възможност да се дискутира темата за това как близкото, а и по-далечното минало, влияе върху емоционалния живот, груповите и политически процеси.
 
„Семейните фантоми“ прави важен принос към теоретичното и клинично поле на психиатрията, психоанализата и семейната психотерапия в България, но ще е интересна за всеки, който се интересува от взаимовръзките между личната и колективната история на българското общество. Наш дълг е да развием чувствителност към социалния и исторически контекст, който ни е породил и който предаваме на децата и внуците си. Подобно отношение може да ни позволи да преработим травмите, които блокират емоционалното развитие, кризите, загубата на смисъл и усещането за континуитет на живота. Така следващите поколения няма да се чувстват длъжни да изпълняват завета на своите предци, а ще са свободни да осъществят нещо ново и свое.
– из предговора
 
За книгата:
Какво е „семеен фантом“, как въздейства върху членовете на семействата и техните потомци, как се предава от несъзнавано на несъзнавано, защо някои деца са обсебени от своите предци, а немалко жени цял живот чакат да се появи принцът на бял кон?
 
На тези въпроси – и на много други – отговаря Бруно Клавие в „Семейните фантоми“ (2013), книга, чрез която ни въвежда в един изумителен свят, където „всичко неказано се повтаря“. Тайни, страхове, травми, неврози и налудности се възпроизвеждат от поколение на поколение. Всеки може да стане жертва на призрак, дори великите личности. Освен случаите на деца и възрастни, с които запознава читателя, Клавие подлага на задочна трансгенерационна психоанализа Артюр Рембо, Винсент ван Гог и самия Зигмунд Фройд. Това придава допълнителна стойност на едно крайно любопитно четиво, написано на ясен и популярен език в духа на Ан Анслен Шютценбергер и Франсоаз Долто.
 
Повече информация и за поръчки тук: https://www.colibri.bg/…/bryuno-klavie-semejnite-fantomi
 
Поради ограничения брой места организаторите молят тези от вас, които смятат да присъстват да заявят участие до Александра Александрова (alexandrova@colibri.bg).
 
Casa Libri се намира на ул. Цар Асен 64 (София).