Семинар „Сексуалността и психоанализата на ХХI век“ с водещи Андреас Хамбургер и Вивиан Праматаров-Хамбургер

NB: Семинарът ще се проведе в хибридна форма: наживо и онлайн. 

Гост-лектори:

 • Андреас Хамбургер – психоаналитик, филмов критик и професор към Международния психоаналитичен университет, Берлин
 • Вивиан Праматароф-Хамбургер – психоаналитичен психотерапевт, специалист по сексуална медицина и доцент в Лудвиг-Максимилиан университет, Мюнхен

Дата: 18.06.2022 г. (събота), 10.00 – 13.45 ч.

Място на провеждане:

 • Наживо: Проджект лаб, София, бул. „Кн. Мария Луиза“ №58, зала „Европа“, етаж 2
 • Онлайн: през платформата Zoom

Програма:

Публични лекции и уъркшопи

 • 10.00 – 11.45 „Жизнени цикли на сексуалността“ – Доц. Вивиан Праматароф-Хамбургер
 • 11.45 – 12.00 Кафе-пауза
 • 12.00 – 13.45 „Ролята на супервизията в психоанализата и психотерапията. Супервизия на супервизията“ – Проф. Андреас Хамбургер

Събитието на доц. Праматароф-Хамбургер разглежда основни исторически, теоретични и клинични аспекти на сексуалността от гледна точка на съвременността. Специално внимание се обръща на мисленето за женската сексуалност и нейните нарушения. Изхождайки от опита си на лекар-гинеколог, както и на психотерапевт, тя търси широк интердисциплинарен диалог по темата. Ще бъдат разгледани различни начини, по които тя е представена в сферата на религията, културата и нормативните системи от древността до съвремието. Ще бъдат представени и обсъдени различни възгледи за женския оргазъм, нарушенията на либидото, образа на тялото в юношеството, порнографията и културните различия в сексуалния живот. Ще се разгледат и характеристиките на сексуалните отношения в юношеството и ранната младост, в репродуктивната фаза, през менопаузата и в третата възраст.   

Събитието на проф. Андреас Хамбургер ще засегне темата за ролята на супервизията в обучението и продължаващата квалификация на психотерапевтите и психоаналитиците днес. Ще бъде представен авторски подход към супервизия на супервизията и ролята на контрепреноса като инструмент в процеса на клиничната супервизия. 

Водещи:

Вивиан Праматароф-Хамбургер е психотерапевт, сексолог и доцент в Лудвиг-Максимилиан университет, Мюнхен. Основава заедно със съпруга си групата „Филм и психоанализа“, която от 2008 г. анализира филми в Музея на киното, Мюнхен. Семейство Хамбургер са съоснователи на Софийската инициатива „Психоанализа и кино“ и организатори на първия международен фестивал „Филм и психоанализа“ в Созопол през 2010 година.

 

Проф. Андреас Хамбургер е германист, психолог и психоаналитик, преподава клинична психология и филмова анализа в International Psychanalytic Universary (IPU) в Берлин. Научната област на неговите изследвания е социалната травма, филмова анализа и супервизия. Автор, съставител и редактор на няколко десетки издания, той е чест гост на международни форуми и носител на психоналитични награди.

Условия за участие

Семинарът е отворен за широк кръг заинтересовани. Подходящ е за психотерапевти, студенти и професионалисти от помагащите професии, запознати с основните идеи на психоанализата.

Работен език

Материалите ще бъдат преведени на български език. Ще бъде осигурен и консекутивен превод на дискусията от английски на български и обратно.

Регистрация и такса участие

Всички участници е нужно предварително да се регистрират и да заплатят своята такса участие. Тъй като местата за участие са ограничени, е препоръчителна ранна регистрация. Не е възможна регистрация и/или заплащане на място.

За да се регистрирате:

 • Попълнете онлайн заявка на: https://forms.gle/tGDe22jxL9VQWSF88
 • Заплатете своята такса участие на посочената по-долу банкова сметка.
 • Таксата участие е 60.00 лв.
 • Таксата участие за индивидуални членове на БПО е 40.00 лв.
 • Заплащането става единствено чрез банков превод. След попълване на онлайн регистрационна форма е нужно да се преведе сумата до 15.06.2022 г. включително по следната сметка:

Сдружение Българско психоаналитично общество
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG62FINV91501216145337
Основание за плащане: семинар 18.06.2022 и трите Ви имена

След регистрация и получаване на таксата ще Ви бъде изпратено потвърждение.    

Видео-запис на уебинара ще бъде на разположение в продължение на 1 месец на всички регистрирани участници.

Възможност за намаление за студенти:

БПО е асоциация с нестопанска цел, регистрирана в обществена полза и ние разчитаме на приходите от събития, за да продължим работата си. Въпреки това разбираме, че настоящата икономическа ситуация може да бъде пречка пред желанието за участие в семинара ни. 

Предлагаме на студентите от ВУЗ, които искат да се включат, но цената на билетите е прекалено висока за тях в момента, да пишат до marina.angelova.p@gmail.com със заявка за намалена такса за посещение.

Техническо обезпечаване:

 • Семинарът ще се проведе наживо, както и онлайн чрез платформата Zoom. Моля посочете коя опция избирате във формата за регистрация.
  На регистрираните за онлайн участие ще бъде изпратен линк и парола за включване.    
 • Важно е да имате добър интернет сигнал и да сте в близост до WiFi рутера или да сте свързани с кабел.
 • В долния ляв ъгъл на основния екран на програмата има бутони, които включват и изключват камерата и микрофона. Установената практика е всеки да държи микрофона си изключен, освен когато говори, за да се избегнат шумове и ехо.

При въпроси и трудности с регистрацията можете да се свържете с Марина Ангелова на e-mail: marina.angelova.p@gmail.com и телефон 0898712842.