Уебинар „Емоционалните нагони и тяхното място в човешкото развитие“ с водещ проф. Марк Солмс, ЮАР

ЕМОЦИОНАЛНИТЕ НАГОНИ И ТЯХНОТО МЯСТО В ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ

Уебинар на проф. Марк Солмс

(Южноафриканска психоаналитична асоциация / Международна психоаналитична асоциация)

Въведение   

За разлика от съвременната когнитивна наука, психоанализата винаги се е интересувала от ключовата роля на чувствата – в психопатологията и в ежедневието. Авторът представя теорията на Panksepp (1998), разделяща нагоните на телесни и емоционални, която е най-широко приетата в невронауките днес. Предложено е сравнение с визията на Фройд за себесъхранителни и либидинални нагони. Фокусът на лекцията е върху емоционалните нагони и свързаните с тях психични разстройства.

В ревизираната теория за биологичния произход на Едиповия комплекс, проф. Солмс прави преглед на настоящото познание за механизмите на унаследяване и на съвременната теория за „инстинктите“ и излага идеята, че Едиповият комплекс не е вродена предразположеност или „първична фантазия“, а почти неизбежен резултат на комбинация от по-прости биологични процеси.

Водещ

Марк Солмс е южноафрикански психоаналитик и невропсихолог, известен с откритието на мозъчните механизми на сънуване и прилагането на психоаналитични методи в съвременната невронаука. Той оглавява катедрата по невропсихология в Университета на Кейптаун и болница Groote Schuur (отделения по психология и неврология) и е президент на Южноафриканската психоаналитична асоциация. Ръководи проучванията към Международната психоаналитична асоциация. Основател и съпредседател на Международната асоциация по невропсихоанализа.

ПРОГРАМА

10:00 – 12:00 – отворена лекция

  • „Емоционалните нагони и тяхното място в човешкото развитие“ – проф. М. Солмс
    (60 мин.)
  • Коментар, дискусия
    (60 мин.)

Условия за участие

Уебинарът е отворен за широк кръг участници. Предвид теоретичното ниво е подходящ за психотерапевти, студенти и професионалисти от помагащите професии и невронауките, запознати с основните идеи на психоанализата.

Втората част (презентация и представяне на случай) е предназначена само за аналитици и кандидати (вкл. кандидат-регистрирани анализанти) на БПО. Всички участници е нужно да се регистрират онлайн на https://forms.gle/PEcjBrFpAfpHKTeo6

Работен език

Материалите ще бъдат преведени на български език. Ще бъде осигурен и консекутивен превод на дискусията от английски на български и обратно.

Регистрация и такса участие

Уебинарът е безплатен за всички индивидуални (редовни и асоциирани) членове на БПО.
За външни участници има такса от 30.00 лв. Тъй като местата за участие са ограничени, е препоръчителна ранна регистрация.

За да се регистрирате, попълнете онлайн заявка на: https://forms.gle/PEcjBrFpAfpHKTeo6

Таксата може да бъде заплатена единствено чрез банков превод. След попълване на онлайн регистрационна форма е нужно да се преведе сумата от 30.00 лв. до 03.02.2022 г. включително по следната сметка:

Сдружение Българско психоаналитично общество
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG62FINV91501216145337
Основание за плащане: уебинар 05.02.2022 и трите Ви имена

След регистрация и получаване на таксата ще Ви бъде изпратен линк и технически инструкции за включване в уебинара.    

Видео-запис на уебинара ще бъде на разположение в продължение на 1 месец на всички регистрирани участници.

Техническо обезпечаване:

  • Уебинарът ще се проведе чрез платформата Zoom. След получаване на Вашата такса за участие ще Ви бъде изпратен линк и парола, чрез които да се свържете.    
  • Важно е да имате добър интернет сигнал и да сте в близост до WiFi рутера или да сте свързани с кабел.
  • В долния ляв ъгъл на основния екран на програмата има бутони, които включват и изключват камерата и микрофона. Установената практика е всеки да държи микрофона си изключен, освен когато говори, за да се избегнат шумове и ехо.