Уебинар „Прото-менталното: ембрионалната психика“ на д-р Антония Грималт Естелрих, Барселона, Испания

Събота, 13 юни 2020 г. – 10.00 – 12.00 ч.

Прото-менталното: ембрионалната психика. Произходът на мисленето и неговата взаимовръзка с майчината функция.

Уебинар с водещ Антония Грималт Естелрих, Испанско психоаналитично общество и с участието на психоаналитици от Българско психоаналитично общество.

Условия за участие

Уебинарът е отворен за широк кръг участници. Предвид теоретичното ниво е подходяща за психотерапевти, студенти и професионалисти от помагащите професии, запознати с основните идеи на психоанализата.

Анотация

Неродените аспекти на психиката изискват присъствието на обект.

Трансформациите в социалната култура ни сблъскват с патологии, които попадат извън невротичния спектър и изискват от нас разбиране на едно психично функциониране, свързано с провали в най-първите моменти от конституирането на Селфа.

Според Бион, несъзнаваната емоционална рецептивна функция разчита на качеството на най-ранните отношения за да конструира и припише „смисъл“ на емоционалния опит. Тогава, когато са налице трудности у единия или и у двамата участници в двойката, остават зони на отцепено функциониране от сензорно пред-символен тип. Това функциониране намира израз в различна феноменология като резултат от драматичната крехкост на интегративните процеси, които конституират основата на Селфа. Това са клинични ситуации или сектори на личността без никакво осъзнаване на емоции и значителна липса на свързаност между сетивни усещания, емоции и идеи, което прави затруднява достъпа до представи.

Такива случаи поставят особено предизвикателство пред психотерапевтите в работата им върху развиването на символен капацитет, защото затрудняват улавянето на фините детайли в преживяванията на пациента чрез бленуването (reverie). Стратегиите на пациента за оцеляване или отчаяните му опити да запази психично равновесие, могат да бъдат разграничени от деструктивния нагон. Атаките или отказа за интернализиране биха могли да се дължат на ужас от колапс на жизненото равновесие, което не може да се справи с неразбираемата външна реалност, заедно с фрагменти от преживявания и вътрешни сетивни усещания; или за да се предпази от предчувствана катастрофа, когато бива изправен пред каквато и да е промяна във връзка с емоционалния опит.

За водещата

Д-р Антония Грималт Естелрих е обучаващ психоаналитик и психоаналитик на деца и юноши. Тя е член и бивш председател на Испанското психоаналитично общество и обучаващ аналитик към Института по психоанализа в Барселона, който е оглавявала в продължение на 4 години и където продължава да води клинични и теоретични семинари.

От 1998 г. досега преподава в магистърска програма по психотерапия към Университета „RAMÓN LLULL“, а от 2008 г. – в магистърска програма по психоаналитична психотерапия в системата на здравни грижи към Университета на Баселона. Заемала е редица длъжности в своето аналитично общество, както и в международен план – като член на Форума за психоанализа на деца и юноши към Европейската федерация по психоанализа и като преподавател към Психоаналитичен институт за Източна Европа „Хан Грьон-Пракен“, където супервизира и обучава бъдещи аналитици на БПО. Д-р Грималт е гостувала на два пъти в София, през 2015 г. и 2016 г. с темите “Предизвикателства пред “бленуването” (reverie) на терапевта” и „Емоционалното познание: областта на негативните връзки -L, -H и -K”.

Нейните специални интереси са в областта на теориите на М. Клайн, У. Бион и пост-клайнианците, детското развитие и примитивните състояния на ума във функционирането на деца и възрастни. За аналитиците, супервизирани от нея, тя е особено ценна със своята клинична наблюдателност, креативност и увереност в аналитичния процес. 

Работен език

Материалите от първата част ще бъдат преведени на български език. Ще бъде осигурен и консекутивен превод на дискусията от английски на български и обратно.

Регистрация и такса участие

Уебинарът е безплатен за всички индивидуални (редовни и асоциирани) членове на БПО.
За външни участници има такса от 20.00 лв. 

За да се регистрирате, попълнете онлайн заявка на: https://forms.gle/gUYuFcDhMnnE3zs28

Таксата може да бъде заплатена единствено чрез банков превод. След попълване на онлайн регистрационна форма е нужно да се преведе сумата от 20.00 лв. до 10.06.2020 г. включително по следната сметка:

Сдружение Българско психоаналитично общество
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG62FINV91501216145337
Основание за плащане: такса уебинар и трите Ви имена

След регистрация и получаване на таксата ще Ви бъде изпратен линк и технически инструкции за включване в уебинара.    

Видео-записът на уебинара ще бъде на разположение в продължение на 1 месец на всички регистрирани участници.

Техническо обезпечаване:

  • Семинарът ще се проведе като онлайн уебинар чрез платформата Zoom. След получаване на Вашата такса за участие ще Ви бъде изпратен линк и парола, чрез които да се свържете.    
  • Програмата е сравнително проста за използване, подобно на Скайп и Вайбър, но дава повече възможности за провеждане на семинари. Препоръчително е да си създадете акаунт и да я инсталирате на компютър, макар и да не е задължително. От телефон и таблет също е възможно, но ще е по-трудно да четете текста на презентациите. Можете да свалите програмата и да си направите акаунт на https://www.zoom.us
  • Важно е да имате добър интернет сигнал и да сте в близост до WiFi рутера или да сте свързани с кабел. Мобилна интернет връзка (като 4G) е най-добе да се избягва.
  • В долния ляв ъгъл на основния екран на програмата има бутони, които включват и изключват камерата и микрофона. Установената практика е всеки да държи микрофона си изключен, освен когато говори, за да се избегнат шумове и ехо.    
  • Г-жа Марина Ангелова ще бъде на линия 15 минути предварително, за да помага с технически трудности. При въпроси, можете да й се обадите на тел. или вайбър 0898712842.