Премиера на книга, лекция и семинар на д-р Стивън ГросBook premiere, lecture and seminar by Dr Steven Gros

Българското психоаналитично общество, съвместно с ИК „Колибри“ и Нов български университет имат удоволствието да Ви поканят на премиера на книга, лекция и семинар на

д-р Стивън Грос

Психоаналитик и автор на световния бестселър „ОСЪЗНАТ ЖИВОТ: КАК ИЗГУБВАМЕ И ОТНОВО НАМИРАМЕ СЕБЕ СИ”

steven_grosРоден в Съединените щати, получава образованието си в Университета на Калифорния Бъркли, а по-късно и в Бейлиъл колидж, Оксфорд. Повече от 25 години практикува като психоаналитик и психотерапевт в лондонската клиника „Портман“ и в частна практика. Като обучаващ и супервизиращ психоаналитик преподава в Института по психоанализа на Британското психоаналитично общество и в психоаналитичната секция на Университетския Колеж в Лондон. Автор е на множество теоретични и клинични статии, поместени във влиятелни научни списания, но както сам споделя „разказът е по-убедителен от всяко обективистично изследване“,  затова се опитва да предаде елегантната, дълбинна природа на психоаналитичното изживяване в текст, който не използва строго научен жаргон и сух повествователен стил.

През 2013 публикува в Англия „Осъзнат живот: как изгубваме и отново намираме себе си“ –  книга дестилирала опита му от над 50 000 часа прекарани в слушане, съпреживяване и пресътворяване на личната история на пациентите му. Книгата остава три месеца в челната петица на  Съндей Таймс. Няколко месеца по-късно излиза в САЩ и Канада и веднага достига до класацията за най-продавани заглавия на Ню Йорк Таймс. През 2014 мнозина от водещите литературни критици в света поставят „Осъзнат живот“ сред най-значимите книги за годината. Този извънреден за психоаналитична книга успех – хилядни тиражи, множество интервюта, бляскави рецензии – дава още тласък и книгата набира истинска международна известност. Преведена е на около 30 езика, сред които и Български…

Издателство Colibri софия осъществява публикацията, чиято официална премиера ще бъде открита от автора в клуб Перото – НДК.

На 12 и 13 май д-р Стивън Грос ще посети София по покана на издателство „Колибри“, Българското психоаналитично общество и Нов български университет.

Уважаеми колеги, имаме възможност да участваме в едно изключително интересно и ползотворно културно и професионално събитие, насочено към професионалисти и всички интересуващи се.

ПРОГРАМА

 • 12.05.2017 г., петък – 19:00 ч. – клуб ПЕРОТО, НДК
  Премиера на книгата на Стивън Грос  „Осъзнат живот: Как изгубваме и отново намираме себе си“
  Представяне от автора, дискусия с преводача, издателя и консултанта на изданието. Под формата на въпроси и отговори д-р Грос ще представи темите за психоаналитичното писане, за преживяването на срещите с  личната история на хората в анализа, за обратите на съдбата и промяната в лечението, за професията на психоаналитика и много други.
  Вход свободен! Не пропускайте! Поканете приятели!

NB: Следващата част от програмата е само за членове на БПО и регистрирани участници! За записване пишете до доц. д-р Орлин Тодоров, idomeneus@hotmail.com, 0887459427

Работен език на семинара – АНГЛИЙСКИ, с осигурен превод при дискусиите, и разяснителни обяснения, ако има нужда за яснота.

 • 13.05.2017 г., събота – Нов български Университет, зала 111 / корпус 2

  10:00 – 12:00 ч. – Лекция: д-р Грос „Разказването, личната история и психоанализата“

  Писателката Карен Бликсен казва, че всяка тъга може да се понесе, ако успеем да я разкажем … Но какво става ако някой не може да представи историята си, ако неговата история го разказва? В тази лекция Стивън Грос ще разгледа описанието на клинични случаи и как функционира разказването на истории и представянето им в клиничната практика. Ще говори за централната позиция на повествованието и разказа в психоанализата чрез примери от „Осъзнат живот“ и други психоаналитични текстове.
  Книгата на С. Грос е основен източник на примери за тази лекция, тя ще се продава на премиерата в петък, по всички книжарници и ще бъде налична преди лекцията!12:00 – 13:00 ч. Дискусия и въпроси: д-р. Светослав Савов, (НБУ) и г-жа Мария Чомарова (БПО)
  13:00 – 14:30 ч. Обедна Почивка
  14.30 – 16:00 ч. Обсъждане на клиничен случай, представен от член на българската психоаналитична общност с коментари от Стивън Грос
  16:00 – 16.30 ч. Кафе пауза
  16.30 – 18:00 ч. Историите които терапевтът слуша и преживява през един работен ден. Представяне от Орлин Тодоров с дискусия от Стивън Грос

За записване за участие в семинара, моля пишете до доц. д-р Орлин Тодоров: idomeneus@hotmail.com .

Таксата е 40 лв, платими чрез банков превод:

Сдружение Българско психоаналитично общество Първа Инвестиционна Банка IBAN: BG62FINV91501216145337