Уебинар „Безименни състояния“ на д-р Бернд Нисен, Немско психоаналитично дружество

Събота, 8 януари 2022 г. – 10.00 – 13.15 ч.

Уебинар на д-р Бернд Нисен (Немско психоаналитично дружество / Международна психоаналитична асоциация)

Безименни състояния. Предварителен подход.

Условия за участие

Уебинарът е отворен за широк кръг участници. Предвид теоретичното ниво е подходящ за психотерапевти, студенти и професионалисти от помагащите професии, запознати с основните идеи на психоанализата.

Въведение

Авторът излага тезата, че психичното качество възниква единствено при съчетанието на елементарното и концептуалното ниво. Сетивните впечатления, преобразувани в α-елементи, се комбинират в концепция (схващане), която е резултат от реализираната пред-концепция, и я стабилизират. Теоретично е обяснено как психичното качество възниква в момент на присъствие и как трансформацията на този момент в представното води до назоваване и диференциране на психичната система. Доколкото този процес протича в преносното отношение, той е достъпен и за двамата участници, и води до разбиране.

Водещ

Д-р Бернд Нисен е дипломиран психолог, обучаващ и супервизиращ психоаналитик (Немско психоаналитично дружество / Международна психоаналитична асоциация) в частна практика. Неговите основни области на работа включват хипохондрични, аутистични разстройства и нерепрезентирани състояния, както и научно-теоретични въпроси на психоанализата. Редактор е на няколко книги и съредактор на „Jahrbuch der Psychoanalyse“ („Годишник на психоанализата“). Автор е на публикации в списания на няколко езика.

ПРОГРАМА

10:00 – 11:30 – Обхождане на Безименното. Опит за един невъзможен подход.

11:45 – 13:15 – Какво представлява психичното, как може да бъде схванато и разбрано? Клинична винетка.

Работен език

Материалите ще бъдат преведени на български език. Ще бъде осигурен и консекутивен превод на дискусията от английски на български и обратно.

Регистрация и такса участие

Уебинарът е безплатен за всички индивидуални (редовни и асоциирани) членове на БПО.
За външни участници има такса от 30.00 лв. Тъй като местата за участие са ограничени, е препоръчителна ранна регистрация.

За да се регистрирате, попълнете онлайн заявка на: https://forms.gle/u1oJQrndSZGfAEQS7

Таксата може да бъде заплатена единствено чрез банков превод. След попълване на онлайн регистрационна форма е нужно да се преведе сумата от 30.00 лв. до 05.01.2022 г. включително по следната сметка:

Сдружение Българско психоаналитично общество
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG62FINV91501216145337
Основание за плащане: уебинар 08.01.2022 и трите Ви имена

След регистрация и получаване на таксата ще Ви бъде изпратен линк и технически инструкции за включване в уебинара.    

Видео-запис на уебинара ще бъде на разположение в продължение на 1 месец на всички регистрирани участници.

Техническо обезпечаване:

  • Уебинарът ще се проведе чрез платформата Zoom. След получаване на Вашата такса за участие ще Ви бъде изпратен линк и парола, чрез които да се свържете.    
  • Важно е да имате добър интернет сигнал и да сте в близост до WiFi рутера или да сте свързани с кабел.
  • В долния ляв ъгъл на основния екран на програмата има бутони, които включват и изключват камерата и микрофона. Установената практика е всеки да държи микрофона си изключен, освен когато говори, за да се избегнат шумове и ехо.