Снимка: Марина Ангелова, архив на БАП

Уважаеми колеги и приятели на БПО,

Както знаете, през ноември 2020 г. ни напусна нашия скъп колега, съосновател и бивш председател на БПО, клиничният психолог, обучаващ психоаналитик и преподавател Никола Атанасов. Загубата за нашето общество, за семейството и близките му, пациентите, студентите, колегите, както и за всички, които го познаваха, е дълбока и думите, които са нужни, за да бъде изразена, не идват лесно. Отваряме тази страница именно за да позволим на тези думи да намерят форма и да отдадем почитта си заедно.

За изминалите два месеца получихме над 50 различни съболезнователни писма от личности и организации от цял свят, които ще намерите по-долу. С течение на времето ще добавяме и други, които продължаваме да получаваме и можете да изпращате на psychoanalysis.bg@gmail.com . Отделно от нас, подобна инициатива бе предприета и от Светослав Савов, Емилия Алексиева и департамент „Когнитивна наука и психология“ към НБУ като текст, който ще бъде издаден в годишника на университета. Предстои да излезе и сборникът на Българската асоциация по психотерапия „Работа с липсващото“, който също ще бъде посветен на него.   

Благодарим на всички за техния принос!
 
По-късно тази година очаквайте и събития от научната ни програма, които ще бъдат организирани в негова чест.
 
С уважение, 
УС на Българско психоаналитично общество:
Светлозар Василев, Мален Маленов 
24.01.2021 г.
 
Снимка: архив на БАП

Българско психоаналитично общество

 

Нов български университет

 

Д-р Светлозар Василев
Председател на БПО 

Познавам Никола Атанасов от близо 30 години. По онова време той работеше в БАН, а аз завършвах следването си по медицина. Първите ни срещи бяха свързани с общите интереси към груповата терапия и психоанализата, а първото съвместно обучение, в което участвахме бе семинара на д-р Георги Каменов, който се бе утвърдил като психоаналитик в Ню Йорк, САЩ. Помня, че и двамата бяхме впечатлени от умението на д-р Каменов да съчетава идеите на Фройд, към които Никола имаше несъмнени аспирации и теориите на Клайн и Уиникът, които бяха и са сърцевината на моя идентитет. По-късно се срещахме на семинарите към програмата по клинична социална работа, водени от професор Ана Фрийд, която дойде от Бостън, за да интегрира психоанализата към работата по случаи в социалната практика. Няколко години след това, заедно с други общи колеги Никола създаде магистърската програма по клинична психология към НБУ. 

През тези години сме имали несъгласия и конфликти по много въпроси, но и много общи начинания – някои от тях кратки като докторската програма по психоаналитична психотерапия в НБУ, а други устойчиви като Българското психоаналитично общество. През целият период Никола доказа, че може да бъде умерен и да внася баланс в сложните и противоречиви отношения и да поставя интересите на психоаналитичната общност пред своите. Съболезнованията и спомените на български и чуждестранни колеги, които следват по-долу  доказват това. Както и празнината, която Никола остави след себе си в редиците на българската психоаналитична общност.

Светлозар Василев     

Мален Маленов
Психоаналитик, психоаналитик на деца и юноши 
секретар, Българско психоаналитично общество

Имах привилегията да познавам Никола повече от 20 години, от първите ми стъпки като ентусиаст, запален по психоанализата, чак до съвместната ни работа в НБУ и БПО. За първи път го срещнах в качеството му на психодраматист, който разбираше от Фройд – магическа за мен комбинация по онова време. През годините той стана част от живота ми като авторитет, към когото съм съотнасял свои собствени качества и пропуски, ментор, който съвсем естествено съчетаваше академичната строгост с непринудеността на един добронамерен и земен баща.

За мен, вероятно и за много други, беше особено ценно умението му да мисли трезво и по същество, да е последователен и да намира умерена и рационална гледна точка. Някак неочаквано сред всичко това се появяваше и неговото чувство за хумор, сякаш за да внесе баланс и да ни увери, че крайна сметка всички ние правим само това, което можем.  

Благодарен съм ти, Никола, за това и за всичко останало, за което тепърва ще търся думи!

Мален Маленов

Силвия Вагенщайн
Издателство Колибри, София

… Много съжалявам за ненавременната кончина на доц. Атанасов. За нас беше истинско удоволствие и чест да е наш сътрудник. Загубата за всички ни е голяма. Моля, предайте нашите съболезнования на госпожа Атанасова.

Сърдечни поздрави и се пазете!
Силвия Вагенщайн

Международен Психоаналитичен Университет (МПУ), Берлин
Некролог за Проф. Д-р Никола Атанасов

МПУ Берлин тъгува за загубата на приятел, колега и академичен партньор.

Лидер на звеното за България на Международната мрежа „Социална травма“, под председателството на МПУ.

Ръководител на Програмата Клинична Психология – Психоаналитична перспектива в Департамент Когнитивна наука и психология на Нов Български Университет, София

Бивш Председател на Българско Психоаналитично Общество

След завършване на Клинична Психология в Университета Хумболт в Берлин, Никола Атанасов работи 10 години в Градския Психиатричен Диспансер в гр. София, прави Докторат към БАН през 1990, а после започва практика като психотерапевт. През 1993 става съосновател, а през 2006 и председател на Българска Асоциация по Психотерапия. От 2005 е Доцент по Клинична психология към Нов Български Университет (НБУ). Той е преминал обучения по автогенен тренинг, хипноза, бихевиористична терапия, психодрама и в най-последно време психоанализа към Международната Психоаналитична Асоциация (МПА). През 2009 става директен член на МПА и заедно с 6 други аналитика основават Българско Психоаналитично Общество, избран за негов председател през 2014г.

Десетилетия наред той е внасял психоанализата в университесткия дискурс с учебника си, наскоро излязъл за четвърти път „Теории за психичното развитие в психоанализата”, както и с основаването на психоаналитично ориентирания курс по психология в НБУ; превежда и редактира много основополагащи трудове по психоанализа-  от Зигмунд Фройд до учебниците на Томе и Кехеле.

През 2012 Никола Атанасов помогна за създаването на международната мрежа “Социална Травма” и от тогава участва в нея като академичен преподавател. Той запозна отблизо стотици студенти на МПУ, и на университетите на Балканите, Гърция и Турция свързани с мрежата, с клинико-психологическите аспекти на социалната травма.

Никола Атанасов бе голям преводач не само в прекия, но и в най-човешкия смисъл. Липсва ни закачливият му хумор, неговият мъдър и дълбокосмислен начин да вижда нещата,  неговата готовност да помага, неговият резонанс.

Ще почитаме паметта му.

Проф. Д-р Лили Гаст
(Председател на МПУ)

Проф. Д-р Андреас Хамбургер
(Говорител на Мрежата)

Месечен Бюлетин на Унгарското  Общество „ХИРМОНДО”, Декември 2020, стр. 5

Некролог: „Получих тъжната новина, че Никола Атанасов, който бе един от основателите и бивш председател на Българско психоаналитично общество, автор и редактор на множество психоаналитични книги и Университетски преподавател, е починал следствие на Covid-19. От името на нашето общество предадох на председателя на БПО нашите съболезнования”.

Агостон Шмеловзки

Хериберт Блас
Президент на Европейската психоаналитична федерация, Дюселдорф, Германия

… Шокиран съм от получаването на тъжната новина за трагичната смърт на Никола Атанасов и изпращам към всички колеги от БПО от мен и от името на Управителния съвет на ЕПФ, нашите най-дълбоки съболезнования за тази огромна и за вас, и за всички нас, загуба.

Помня моя последен контакт с Никола, когато го поканих да представи лекция на Конференцията на ЕПФ през 2017 и си спомням колко приятен бе този обмен, както и да участва в нашата конференция.  Така че съм още по-натъжен от внезапната му смърт. И си представям огромната загуба и мъка, която членовете и кандидатите на БПО трябва да понесат.

Ще пазим почетен спомен за него. Моля, изпратете нашето съчувствие от сърце на семейството му и на всички членове и колеги от БПО.

С тъжни поздрави,
Д-р Хериберт Блас

Игор Кадиров,
Директор на Европейски психоаналитичен институт, член и Обучаващ аналитик, Московско психоаналитично общество

…Всички ние, които познавахме добре Никола от общия ни дългогодишен опит „Източна Европа” и членовете на Института „Хан Грьон-Праккен”, сме шокирани да чуем за неочакваната му смърт.

За много от нас, особено за тези, които сме от едно и също поколение източноевропейски аналитици, Никола бе много добър приятел и колега, на когото можеше да се разчига, с широки познания, и чиято компания толкова ценяхме и се радвахме. Аз лично го познавах от близо 30 години, от началото на 1990-те. Спомням си пролетта на 1993, когато ние, доста млади клинични психолози, се опитвахме да намерим какви са възможностите да започнем психоаналитичното си образование, участвахме в Източноевропейски семинар във Виена (едно от първите събития, организирани съвместно от  ЕПФ и МПА). С Никола деляхме една стая, заедно с още няколко колеги, в много простичък младежки хостел. Практически нямахме никакви джобни пари в доста скъпата Виена. Но професионалното внимание, което получихме там, както и при посещението ни в музея на Фройд, бяха забележителни. Семинарът бе невероятно вълнуващ- Бети Джоузеф, Джоузеф Сандлър и други „легендарни” колеги от Европа и САЩ, които ни предложиха клинични семинари и супервизия. Бяхме толкова впечатлени от това преживяване. Тогава започна приятелството ни с Никола, което продължи през годините. Последният път, когато видях Никола лично бе през есента на 2019 в Берлин- заедно преподавахме на студенти в Международния Психоаналитичен Университет. Никола бе отличен преподавател, аналитик и супервизор на по-младите колеги- студенти в университета и кандидати (включително и в обучение към Европейския Психоаналитичен Институт). Той бе толкова пълен с живот. Сигурно е ужасно за семейството му, близките му приятели и колеги, и за психоанализата в България. От името на ЕПИ изпращам най-дълбокото си съчувствие към вашето Общество за загубата на толкова забележителен член, от основателите, както и на приятел. Моля предайте съболезнованията и на неговото семейство. Много ще ни липсва.

Игор Кадиров, от името на ЕПИ

Паоло Фонда
Обучаващ аналитик, Италия
Бивш Директор на Психоаналитичен Институт за Източна Европа „Хан Грьон -Праккен“

…Получих скръбната новина за Никола. Толкова е тъжно! Познавах го повече от 20 години и знам колко всеотдайно бе посветен на развитието на психоанализата в България. Той бе наистина добър човек!

Моите най-дълбоки съболезнования на всички членове и кандидати на БПО!

С топли чувства,
Паоло

Антониус Стуфкенс
Обучаващ аналитик, Холандия

…Благодаря, че ми изпратихте тъжното съобщение и приемете моите съболезнования за Никола. Мога да си представя каква голяма загуба е това за вашето Общество. Имам много хубави спомени с него от училищата, както и от София; той говореше премерено, но с убеждение и се радвах, че бе колега без външна показност или бомбастичен език. Спомням си го като много духовит човек, който неочаквано можеше да разсмее… Не знаех, че е имал проблеми със сърцето и е трагедия, че в пандемията не е успял да се пребори, може би оставяйки жена и деца…

Антониъс Стуфкенс

Ясминка Шуляджич
Обучаващ и Супервизиращ аналитик, Сръбско психоаналитично общество, член на Лиезон комисията на МПА, отговаряща за БПО

…Толкова е тъжно да чуя тази новина. Познавах Никола от срещите на Съвета на ЕПФ , където ходехме като Председатели на обществата, той винаги присъстваше, и мълчаливо и последователно работеше за внедряването на Българското общество.

Сътрудничеството между него и нашия Консултативен Комитет бе забележително, той винаги бе на страната на просперитета и развитието на Обществото, за които той значително допринесе. Неговата кончина е огромна загуба.

Моля, изпратете съболезнованията на семейството на Никола и на всички членове на БПО.

Топли поздрави на всички, мислено съм с вас.

Ясминка

Хенрик Енкел,
Обучаващ аналитик, Финландско Психоаналитично Общество, член на Лиезон комисията на МПА, отговаряща за БПО

…Това е наистина тъжна новина. Познавах Никола като прагматичен, отдаден и ориентиран към решенията човек, който направи много за Групата. Това е загуба също и за нас, в Комитета. Наистина е неочаквано, тъй като Никола винаги е изглеждал в много добра форма. Както Ясминка каза, моля изпратете съболезнованията на цялата група, предполагам, че ще трябва време, за да се справите. Благодаря, че ни казахте.

С топли чувства,

Хенрик

Димитрис-Джеймс Джаксън
Гръцко Психоаналитично Общество, член на Лиезон комисията на МПА, отговаряща за БПО

…Не познавах колегата ви и съучредител на вашето Общество, но той очевидно е изиграл съществена роля и е бил важен член и приятел.

Неговата кончина много дълбоко ви е разтърсила.

Благодаря ви много, че споделихте с мен, тъй като от съвсем скоро започнах да ви опознавам.

Моите съболезнования на семейството му.

С най-топли чувства,

Димитрис-Джеймс Джаксън

Габор Сьони
Обучаващ психоаналитик, Унгарско психоаналитично общество, бивш член на Консултативния комитет към МПА за БПО

…Това е наистина тъжна новина; чух за това и от Хенрик. Надявам се, че Обществото е получило съболезнователното ми писмо.

С най-добри чувства,

Габор

Бернар Шерве
Обучаващ и супервизиращ психоаналитик на Парижкото психоаналитично общество

Европейски представител в Борда на Представителите  в МПА

…Каква тъжна новина!

Срещах се с Никола Атанасов няколко години, когато бе председател на БПО, а аз – председател на Парижкото Общество

Той бе човек от велико и истинско качество.

Моля предайте моите най-топли съболезнования на семейството му и на членовете на БПО.

С топли чувства,

Бернар Шерве

Арлет Льокок
Белгийско психоаналитично общество

… Каква тъжна новина!

Предполагам, че всички членове на вашата група са много разстроени от загубата на един от основателите ви.

Моля, приемете от Белгийското Психоаналитично Общество нашите прочувствени мисли и пожелания за утеха.

Арлет Льокок

Ана Мария Николо 
Председател, Италианско психоаналитично общество

…От името на Италианските психоаналитици от нашето Общество, както и от мен самата, изпращам моите съболезнования. Много е болезнено да се загуби един от основателите на Общество ви.

С най-добри чувства,

Анна-Мария Николо

Витали Зимин
Обучаващ Аналитик, Московско психоаналитично общество

…От името на Московското Психоаналитично Общество, искам да изразя моите съболезнования на семейството, приятелите, пациентите, студентите и на всички наши колеги, на членовете и кандидатите на БПО. Много членове на МПО, включително аз, познавахме Никола много добре. Срещахме се многократно на летните училища и семинари на ЕПИ, както и на ЕПФ конференциите. Спомням си с най-добри чувства и симпатия нашите срещи, професионалните ни и лични общувания. Той бе наистина добър човек и добър професионалист. Никога няма да го забравим.

С топли чувства,

Витали Зимин

Професор Розине Джоузеф Перелберг
Председател на Британското Психоаналитично Общество

Гост-лектор на University College, Лондон

…Каква тъжна новина! COVID наистина отнема много животи, които можеха да продължат по-дълго.

Много тъжно е да науча за кончината на нашия колега Никола Атанасов, бивш Председател на БПО, и моля да предадете от името на Британското Общество съчувствието към семейството му, приятелите и всички членове на БПО.

С уважение,

Розин Джоузеф Перелберг

Елда Сторк
Южноафриканска Психоаналитична Асоциация

…Благодаря, че ни уведомихте за тази огромна загуба за вас и всички нас. Сърдечни съболезнования и от Южноафриканска Психоаналитична Асоциация.

С уважение,

Елда Сторк

Мария Фитгер
Председател на Датското психоаналитично общество

…От името на Датското Психоаналитично Общество ви изпращам моите съболезнования за тази огромна загуба за вашето Общество. Сигурно загубата на толкова значим човек в историята на вашето Общество е донесла наистина голяма скръб на вашите членове и кандидати.

С топли поздрави,

Мария Фитгер

Саня Боровецки Яковлиев
Хърватско Психоаналитично Общество

…От името на всички членове на Хърватското Психоаналитично Общество, и от мен лично, ви изпращаме нашите съболезнования. Можем да си представим колко болезнена и голяма загуба е за вашето Общество.

Топли поздрави,

Саня Боровецки Яковлиев

Мария Везмар
Сръбско психоаналитично общество

…С най-голяма мъка получихме информацията за болестта и кончината на Никола Атанасов. Голяма загуба на ентусиаст, който помогна за въвеждането на психоанализата във вашата страна.  Отдаваме най-дълбокото си съчувствие на вас и семейството му.

От името на Сръбското психоаналитично общество,

Мария Везмар

Клод Баразер
Френска психоаналитична асоциация

…Тъжна новина, че нашият колега се е присъединил към все по-нарастващата вълна от жертви на Covid. От името на Психоаналитичната Асоциация на Франция ви изпращам моите съболезнования.

С най-добри чувства,

Клод Баразер

Ферхан Юзенен
Истанбулско психоаналитично общество

… От името на Истанбулското Психоаналитично Общество изпращаме нашите съболезнования на вас и членовете на вашето Общество. Наистина е много, много тъжно да загубим такава връзка, като него.

С топли чувства,

Ферхан Юзенен

Серж Фриш
Президент, Европейска Федерация по психоаналитична психотерапия

…Много съм изненадан от новината за смъртта на Никола. Запознах се с него по време на председателството ми на ЕПФ, когато той представляваше БПО в Съвета на ЕПФ. Спомням си мъдър, мислещ човек по време на срещите, и човек с много хумор по време на кафе-паузите. Никога няма да забравя, че бе страстно отдаден на купуването на къщата на ЕПФ.

Предавам най-дълбоките си съболезнования на членовете на БПО, както и на семейството на Никола.

Серж Фриш

Елена Бедерова
Председател на Московската група по психоанализа

…От името на Московската Група по Психоанализа, и от мен лично, бих искала да изразя най-дълбоките си съболезнования на семейството му, приятелите и колегите му.

Наистина е загуба, която не може да бъде заместена за обичните му близки, за приятелитие и колегите…и колко болезнена е тази загуба за вашето Общество. Всички ще скърбим с вас.

С топли поздрави,

Елена Бедерова

Естер Палерм
Испанско психоаналитично общество (ИПО)

…Много съжалявам да чуя, че един от съ-основателите на вашето Общество е починал.

От името на ИПО бих искала да ви предам нашите най-дълбоки съболезнования на членовете и кандидатите на БПО и разбира се на семейството и приятелите на Никола.

С топли поздрави,

Естер Палерм

Ерик Стенике
Председател на Норвежкото Психоаналитично Общество

…От името на Норвежкото Психоаналитично Общество ви изпращам моите съболезнования. Това е трагична загуба.

С топли чувства,

Ерик Стенике

Клаус Грабска
Председател, Германско психоаналитично общество

От името на ГПО изразявам дълбоките си съболезнования на семейството му, колегите и приятели. Тази загуба е трагедия.

Със съчувствие,

Клаус Грабска

Кларис Барух
Парижко психоаналитично общество

…От името на ППО отправям дълбоките си съболезнования на семейството на колегата ни, както и на цялото БПО.

С топли чувства,

Кларис Барух

Агостон Шмеловски
Унгарско психоаналитично общество

…От името на Унгарското Общество, моля приемете моите съболезнования.

С най-добри чувства,

Агостон Шмеловски

Игнасио Канас
Председател, Италианска психоаналитична асоциация

…От името на всички членове на Италианската Психоаналитична Асоциация бих искал да изразя моите съболезнования на семейството му, приятелите и на всичките му колеги от БПО.

Това е трагична загуба за всички нас.

Игнасио Канас

Агнешка Лезничка
Полско психоаналитично общество

…От името на ППО, моля приемете моите най-дълбоки съболезнования към членовете на БПО и семейството на Никола. Много съжалявам, че сте загубили приятел , както и колега психоаналитик.

Мислите ми са с вас.

Агнешка Лезничка

Патрик Милър
Психоаналитично Общество за Изследвания и Обучение (Париж)

…Много съжалявам да чуя тази новина и ви изпращам, на Вас и колегите ви, от името на Психоаналитично Общество за Изследвания и Обучение (Париж) нашите сърдечни съболезнования.

С най-добри чувства,

Патрик Милър

Люба Брезинова
Чешко психоаналитично общество

…Бих искала да изразя от името на ЧПО нашите най-дълбоки съболезнования към семейството, приятелите и всички членове и кандидати на вашето Общество. Много е тъжно и трудно да се загуби колега, който е принадлежал към основополагащите камъни на Обществото. От такава загуба е много тежко възстановяването. Оставаме с вас в мислите и сърцата си.

С най-добри пожелания,

Люба Брезинова

Валери Бувил
Германско психоаналитично общество

…От името на ГПО бих искала да изразя моите най-дълбоки съболезнования за преждевременната и неочаквана загуба на бившия ви председател Никола Атанасов. С вас сме в скръбта ви.

С най-топли поздрави,

Д-р Валери Бувил

Мерседес Пучол
Мадридска психоаналитична асоциация

…От името на Мадридската Психоаналитична Асоциация и мен самата, бих искала да изразя най-дълбоката си мъка към вас и всички колеги от БПО, както и към семейството и приятелите на Никола.

Топли поздрави,

Мерседес Пучол

Фатима Секейра
Португалско психоаналитично общество

…От името на ППО и от мое име ви изпращаме съболезнованията ни за болезнената загуба, която преживявате. Дано сте добре.

Топли поздрави,

Фатима Секейра

Ейя Репо
Финландско Психоаналитично Общество

…Първо и най-вече бихме искали да изразим към вас, към членовете на БПО и към всеки, засегнат от тази загуба нашите най-дълбоки съболезнования. Желаем ви сила през това време на изпитания.

Искрено,

Ейя Репо

Ерика Салувеер
Председател на Естонско-Латвийското Общество

…От името на Естонско-Латвийското Психоаналитично Общество бих искала да изразя моите съболезнования на семейството на Никола, както и на колегите от вашето Общество. Ще се присъединя към думите на Игор Кадиров, много от нашите членове на обществото са от същото поколение източноевропейски аналитици и познават Никола от много години. Това е трагична загуба за всички нас.

Топли поздрави,

Ерика Салувеер

Ева Глод
Генерален Секретар на ЕПФ

…И аз много съжалявам да науча тъжната новина за внезапната смърт на Никола Атанасов. Моля предайте моите най-дълбоки съболезнования към семейството му, колегите от вашето Общество, и приятелите.

С тъга,

Ева Глод

Номеда Барстиене
Общество на Психоаналитиците на Вилнюс

…Дълбоко съжалявам, че преживявате загуба и съосновател на вашето Общество, от името на Обществото на Психоаналитиците на Вилнюс и от мен самата, изразяваме нашите най-искрени съболезнования на вас и на всички колеги от БПО.

Топли поздрави,

Номеда Барстиене

Франциска Иландер
Бивш Вице-Президент на ЕПФ, Европейски представител на борда на МПА

…Бих искала да изразя тъгата си за загубата ви. Опознах Никола през годините като част от Управителния съвет на ЕПФ и го ценях много като умен и топъл колега и приятел.

Моля предайте съболезнованията ми на семейството му и на Обществото ви!

С топлина,

Франциска Иландер

Джудит Триест
Израелско Психоаналитично Общество

…Бих искала да ви изпратя съчувствието и съболезнованията си от мое име и от името на Израелското Общество в тези болезнени, трудни времена. Шокирани сме отново и отново да видим ужасите на Коронавируса.

Да се надяваме всички на по-добри времена за всички нас, на ваксина за вируса- лекарство за тоталността към която той клони…

Джудит Триест

Инго Фоке
Европейски представител в МПА

…Шокираща новина, колко тъжно, че трябва да си отиде в този момент от живота си. Мисля за вас, вашите колеги и за семейството на Никола. Никола и аз бяхме заедно в Съвета на ЕПФ преди няколко години.

Бих искал да изразя дълбоките си съболезнования.

Ваш,

Д-р Инго Фоке

Луиза Масина

…Моите дълбоки съболезнования на семейството на Никола Атанасов, на приятелито му и на колегите от БПО за тази болезнена загуба.

Искрено,

Луиза Масина

Луиза Бранко Висенте
Португалско общество по психоанализа

…Тъжна новина в тези толкова агресивни времена.  От мен лично и от името на Португалското Общество по Психоанализа, братска прегръдка за вас и колегите ви от БПО. Дълбоките съболезнования на семейството на Никола.

С топли чувства,

Луиза Бранко Висенте

Алфред Думитреску
Румънско общество по психоанализа

…Заедно с колегите ви от Румънското Общество изразяваме дълбоките си съболезнования на семейството на Никола Атанасов и на членовете на БПО за тази трагична загуба.

Моля, бъдете сигурни в нашата приятелска и съседска подкрепа в това време на тъгуване.

Алфред Думитреску

Светлана Вириевич Мудрич
Белградско психоаналитично общество

Много съжалявам и ви изпращам от името на Белградското Психоаналитично Общество нашите най-дълбоки съболезнования.

Мина време откакто прекарвахме чудесно заедно по време на летните училища на Психоаналитичния Институт за Източна Европа „Хан Грьон-Праккен”- спомням си го със щастие, а самият него като много приятен, дискретен и дълбокомислещ човек. Толкова е тъжно, че вече не е сред нас.

С тъга,

Светлана  Вириевич Мудрич

Огъст Рус
Виенска психоаналитична асоциация

…От името на Виенската Психоаналитична Асоциация, искрени съболезнования и изразяваме дълбоко съчувствие на вас и на всички колеги от БПО.

Проф. Д-р Огъст Рус

Мона Чаури
Ливанско психоаналитично общество

…От името на Ливанското Психоаналитично Общество, с дълбока тъга отправяме искрените си съболезнования към вас и към семейството на Никола. Нека духът му остане жив във вашата група.

С топли чувства,

Мона Чаури

Сергей Попов
Беларус

…Приемете моите искрени съболезновани във връзка със смъртта на колегата ви, това винаги е непоправима загуба за много хора и голяма отговорност за нас да запазим и продължим строителството на дома- в широкия смисъл на думата- както може да наречем психоаналитичната култура и школа.

Оставаме във връзка.

С най-добри пожелания,

Сергей Попов, Беларус

Тимъти Кеох
Австралийско психоаналитично общество

… от името на Австралийското общество Ви изпращам най-искрени съболезнования за загубата на Никола.

Никола изглежда е бил забележителен човек и специален колега, който е съ-основател на вашето общество.

Това е дълбока загуба за неговото семейство и за вашите членове.

Бих искал да добавя своите почитания и тези на колегите ми.

Сърдечно,

Тимъти

Марилия Айзенщайн
Обучаващ психоаналитик, Парижко психоаналитично общество

… Научих, че Българското психоаналитично общество е загубило един от своите най-изтъкнати членове. Моля Ви да предадете моите съболезнования.

С приятелски чувства,
Марилия